DigabiOS-ohjelmien kielen asettaminen

eli mitä tehdä jos oikoluku on englanniksi?

Posted by Janne Cederberg on Nov. 30, 2014
Reading time: approx. 2 minute(s)

Taustaa

Ylioppilastutkintoa sähköistetään ja ensimmäiset sähköiset kokeet pidetään syksyllä 2016. Sähköistymisestä vastaava osio Ylioppilastutkintolautakuntaa on nimeltään Digabi. Kokeet toteutetaan teknisesti käyttäen Ylioppilastutkintolautakunnan rakentamaa kustomoitua Linux-käyttöjärjestelmää sekä hajautettua palvelinratkaisua, johon opiskelijoiden koneet ovat yhteydessä. Mikäli tarkemmat tekniset nyanssit kiinnostavat, 31.10.2014 julkaistu Sähköisen ylioppilaskokeen järjestämisohje antaa hyvän peruskäsityksen koejärjestelyiden tietoteknisestä osuudesta.

Digabi-käyttöjärjestelmää eli DigabiOS:ää (eli tuttavallisemmin DOS:ia) voi halutessaan kokeilla/käyttää myös ihan muuten vaan koulussa, kurssikokeissa tai vain testaillakseen:

Digabi-käyttöjärjestelmää käytetään siis käynnistämällä kone muistitikulta ko. käyttöjärjestelmään. Mikäli virtuaalikoneet ovat tuttuja, voit myös käyttää DigabiOS:ää esim. VirtualBoxilla tai VMWare Playerilla.

Ongelma

Kirjoitushetkellä viimeisin julkaistu DigabiOS (versio: digabi-os-14.08a1) sisältää sellaisen puutteen, että kun käyttöjärjestelmän käynnistää, ovat ohjelmien kieli- ja lokalisaatioasetukset englanninkielisissä/amerikkalaisissa asetuksissa. Käyttöliittymän kielen osalta ongelma ei ole niinkään suuri, mutta esimerkiksi taulukkolaskentaohjelman komentojen kieli, rahayksiköt, desimaalierotin ja pituusmitat ovat vähän hankalasti suomalaisella käyttäjälle.

Ratkaisu

Kirjoitin pienen apuvälineen, jota voi käyttää ainakin toistaiseksi mikäli kokee toistuvan asetusten säädön ongelmaksi. Tämä työkalu asettaa kieli- ja lokalisaatioasetukset tällä hetkellä seuraavista ohjelmista: LibreOffice, GIMP, Inkscape ja Pinta. Lyhyimmillään työkalun käyttö menee näin:

 1. Käynnistä Digabi-käyttöjärjestelmä ja tee seuraavat vaiheet siinä:
 2. Kopioi (Ctrl+C) seuraava komento leikepöydälle:
  • wget -O - https://bit.ly/digabi-app-settings | bash
 3. Avaa Terminator päävalikosta
 4. Liitä kohdassa 2 kopioitu teksti Terminator-ikkunaan:
  • klikkaa hiiren oikeaa nappia ja valitse Paste
  • TAI paina Shift+Insert
 5. Paina Enter

Tekniikasta kiinnostuneille

Mikäli olet kiinnostunut siitä kuinka ko. työkalu on teknisesti toteutettu, tsekkaa koodi GitHub-palvelusta.

May the DigabiOS be with you.

comments powered by Disqus